92 години независима Чехия!

Посланика на Чешката Република в София, Н.Пр. г-н Мартин Клепетко отбеляза Националния празник подобаващо! Много култура, много традиции...

 

Тържествата в София по случай националния празник на Чешката държава (92-та годишнина от създаване на самостоятелната чехословашка държава) тази година се проведоха в два последователни дни.

На 27.10.2010г. в Чехословашкия клуб в столицата ни, посланика на Чехия Н.Пр. г-н Мартин Клепетко даде официален коктейл за отбрани гости – посланици, български министри и бизнесмени. Коктейла беше предшестван от културна програма, организирана в сътрудничество с Чешкия център. Чехословашкия камерен дует – чешкия цигулар Павел Бурдих и словашката пианистка Зузана Берешова, изпьлни няколко произведения от творчеството на бележити чешки и словашки  композитори. Празничната вечер бе открита с тържествено слово на Н.Пр. г-н Мартин Клепетко.

На следвашия ден (28 октомври), тържеството продължи. Този път за чехи и словаци живеещи в България от години (някои и второ поколение), както и за приятели на чехословашката държава и култула. Празника бе отбелязан с пищтно тържество и голяма почерпка с традиционен гулаш и акомплименти от българската кухня, и разбира се емблематичната Бехеровка.